
Belgische asperges: het witte goud
De lente is weer in het land! De vogels fluiten, de natuur komt tot bloei en de eerste asperges steken hun kopjes boven de grond. Onze Belgische asperges zijn een echte delicatesse. Maar wat weet je eigenlijk over dit witte goud?
Wit, witter, witst
Belgische asperges zijn wit, Franse paars, en Britse en Amerikaanse variëteiten groen. Hoewel ze van kleur verschillen zijn de witte en groene asperge eigenlijk dezelfde soort. Het verschil zit hem in de teeltwijze. Onze witte asperge dankt zijn kleur aan een gebrek aan zon. De jonge scheuten worden met de hand geoogst zodra ze boven de grond komen piepen. Groene asperges worden pas geoogst als ze ongeveer 20 cm boven de grond uitsteken.

Seizoensgroente
Asperges in volle grond worden geoogst van eind april tot einde juni. Asperges uit de kas zijn vroeger, van Valentijn tot Pasen ruwweg. Je kan er dus een vijftal maanden per jaar van genieten.
Heerlijk gezond
Met hun uitgesproken, intense hartige smaak worden ze beschouwd als een van de delicatessen van de groentewereld. Witte asperges zijn iets zoeter en malser dan groene. Alle soorten bevatten een hoog gehalte aan vitamine A en C, kalium en ijzer.

A la flamande: Vlaamser kan niet
Elke Vlaming heeft in zijn leven wel eens asperges op Vlaamse wijze gegeten. Ze smaken heerlijk met wat geklaarde hoeveboter, geprakte hardgekookte eitjes en peterselie. Supersimpel om te maken, supersnel klaar en superhard smullen voor jong en oud. Mag het wat minder traditioneel zijn? Asperges schitteren ook in een pasta of slaatje.