
Grillfestijn met groenten
Bij barbecueën denk je waarschijnlijk aan bergen vlees, rauwkost en een aardappel- of pastaslaatje en brood. Lekker, maar ook heel voorspelbaar. Waarom gooi je niet eens wat meer groenten op de grill? Deze drie receptjes zullen je aangenaam verrassen.
Als je groenten gaat roosteren op de barbecue moet je op enkele dingen letten. Enkele tips:
- Groenten houden niet van een hoog vuur dus leg ze aan de zijkant van het rooster of wacht tot de kolen voldoende afgekoeld zijn.
- Tenzij je ze in een papillot stoomt doe je je groenten best een oliejasje aan. Bestrijk ze met een keukenkwast met olijfolie of schud ze in een kom tot ze volledig bedekt zijn. Voor extra aroma kan je wat tijm of andere kruiden aan de olie toevoegen.
- Draai de groenten geregeld om en gebruik een aluminium schaaltje als je bang bent dat ze door het rooster vallen.
Groentespiesjes
Prik afwisselend stukjes of schijfjes groente naar keuze op een satéprikker. Die laat je best op voorhand even weken in water zodat hij niet verbrandt. Groenten die zich goed lenen tot grillen zijn courgette, paprika, aubergine, (rode) ui, champignons, venkel, maïskolven… Maak een sausje van olijfolie, citroensap, knoflook en peper en bestrijk de spiesjes rijkelijk voor je ze op de barbecue legt. Tien minuutjes grillen en ze zijn klaar!

Auberginedip
Van gegrilde aubergines maak je een heerlijke oosterse dip, baba ganoush genaamd. Leg de aubergines in hun geheel op het rooster en gril ze tot de schil zwartgeblakerd en krokant is en het vlees mals aanvoelt. Reken op ongeveer 20 minuten. Laat de aubergines afkoelen en halveer ze in de lengte. Lepel het vruchtvlees in een kom of blender en voeg er peper en zout, knoflook, komijn, koriander, citroensap en tahini (sesampasta) naar smaak aan toe. Eventjes mixen en je krijgt een rokerige en smeuïge delicatesse. Wedden dat je gasten om het recept gaan vragen?

Gegrilde watermeloen met feta en munt
Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar wist je dat je watermeloen ook kunt grillen? Snij de meloen in partjes van een drietal centimeter dik en grill deze aan beide kanten drie à vier minuten tot ze mooie grillstrepen krijgen. Leg de gegrilde watermeloen op een bord of serveerplank en brokkel er fetakaas over en versnipperde munt. Serveer warm en geniet van de verraste blikken.